< back to projects
View from rear courtyard | Visualisation: © Urban Creative Studio
Millimetre House

using every millimetre available to create a cosy extension to a victorian terrace in Carlton

No.40 Pigdon Street is a Victorian terrace house in Carlton. This extension project aims to create a cosy, light filled home for a young family of four,with design strategies focus on functionality and energy efficiency. The proposal includes a two storey rear extension and partial demolition of the rear portion of the existing terrace dwelling.

Despite the compact site and long axis of the block orientated north-south, the primary living spaces are well positioned to face north by having the open plan living space open up into a courtyard and a galley style kitchen along the eastern boundary.The small light-well along the western boundary also opens up further opportunities for natural light and cross ventilation to the ground floor living areas.

Ground floor living space and galley kitchen | Visualisation: © Urban Creative Studio

The upper extension has been designed to provide optimal shading on its north elevation. With a mix of retractable louvres, and appropriate shading from the extruded eaves and planting, it provide shading for summer and late afternoon sun, but to allow winter sun access particularly in the middle of the day.

The use of the planter box prevents any overlooking to neighbouring houses, allows the upper bedroom facade to be fully adjustable to optimise solar gain across the seasons. Integrating greenery into the dwelling soften the dense urban character of this area, providing a balance and serene quality of nature to the living spaces.

The northern courtyard offer good access to both sunlight and shade depending on the season. A south facing balcony on first floor offer an exceptional city view and access to morning or afternoon sun, the upper built form provide passive shading to the balcony on hot days.

First Floor Study Area | Visualisation: © Urban Creative Studio
Proposed ground floor plan | Drawing: © Urban Creative Studio
Proposed first floor plan | Drawing: © Urban Creative Studio
Proposed west elevation | Drawing: © Urban Creative Studio